Vrijeschool

De naam vrijeschool is negentig jaar geleden ontstaan. Toen werd de eerste school opgericht die was geïnspireerd op het werk van  Rudolf Steiner. Vrij betekende in die tijd ‘vrij van overheidsinvloed op de inhoud en inrichting van de school’. Inmiddels zijn er wereldwijd zo’n 1000 vrijescholen.

Alle leerlingen van een vrijeschool krijgen normaal, klassikaal les en gaan vervolgens gedifferentieerd verder met de lesstof. Leerkrachten geven structuur, houvast, rust en aandacht. Er is een vast rooster met een duidelijk ritme. Kinderen weten waar ze aan toe zijn en wat er van ze gevraagd wordt.

Naast de standaard lessen zoals taal en rekenen, besteden we veel aandacht aan de creatieve en sociale ontplooiing. Daardoor ontwikkelen vrijeschool kinderen zich gemakkelijker tot zelfstandige mensen, met vertrouwen in zichzelf en respect voor anderen. Deze gedachte is geïnspireerd door de antroposofie van Steiner. Die gaat er vanuit dat elk kind van nature speciale talenten en behoeften heeft, die onderwijs kan stimuleren en ondersteunen.

Uit Zwitsers wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vrijeschool-kinderen zelfvertrouwen hebben, weten wat ze willen, creatief zijn, sociaal ingesteld en beter bestand tegen stress. Ze hebben ook oog voor de werkelijkheid. En dat is een rijke basis voor je hele leven.

Vrijeschool